L’origen del Museu es troba en la vocació i la formació artística de joier i col·leccionista del seu creador, Lluís Carreras. El gust pel treball ben fet, delicat i minuciós, i l’interès des de molt jove per les peces petites l’han portat a tenir una interessant col·lecció de miniatures i microminiatures. Més de 5.000 peces elaborades per artistes russos, mexicans, xinesos, francesos, italians, belgues, anglesos, espanyols...


A partir del 1999, en considerar el valor artístic de la seva col·lecció, va creure que seria molt interessant museïtzar-la, a fi de poder mostrar-la al públic. Des d’aleshores tots els seus esforços van estar dirigits a projectar el Museu.

El lloc oportú era Besalú, un municipi que presenta una gran riquesa patrimonial, històrica i artística, i alhora amb una situació geogràfica excel·lent.

L’edifici adient per ubicar el Museu, és la casa coneguda com a Cal Coro, situada en el lloc on antigament hi havia l’abadia de Sant Pere. Un espai que presentava les condicions idònies, a més de ser un edifici de gran interès arquitectònic, d’estil racionalista. Durant un llarg  temps s’hi va realitzar un gran treball de restauració, respectant l’estil original, i d’adequació a unes condicions expositives i de conservació apropiades per les peces.

 La antiga fàbrica tèxtil ha esdevingut un espai museístic de 400 m. que respeta  totes les condicions de seguretat, conservació i accessibilitat necessàries per poder gaudir de la  col·lecció.